Demokrati og ytringsfrihet: Ett skritt frem og tre tilbake

I dag er det grunn til å glede seg over folkeavstemning i Sør-Sudan om fremtiden til området. Likevel, for alle som er opptatt av demokratiets kår, respekt for andres meninger og ytringfrihetens kår, har det vært en trist start på 2011.

Ett skritt frem i Sør-Sudan, men tre tilbake:

Den første hendelsen var det tragiske attentatet mot guvernøren i delstaten Punjab i Pakistan,Salman Taseer. Han ble drept av sin egen livvakt 4. januar. Han var kjent for å være en motstander av religiøs og politisk fundamentalisme. var å gå imot blasfemiloven i Pakistand. Han hadde også gått imot dødsdommen for blasfemi mot en kristen kvinne i landet.

Enda verre – i stedet for å samle Pakistan i fordømmelse av drapet, har en rekke mennesker i stedet slått ring rundt drapsmannen. Economists pessimistiske vurdering er at Pakistan stirrer inn i avgrunnen.

I Russland ble opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov arrestert i nyttårshelgen etter en lovlig demonstrasjon som protesterte mot dommen mot Mikhail Khodorkovsky. Nemtsov er liberaler og tidligere visestatsminister. For Putin er det ikke nok å konstruere en dom for å behold Khodorkovsky fengslet, han går også løs på ledende elementer i en fra før svak politisk opposisjon.

I går – lørdag – kom massakren i Arizona mot et fredelig politisk møte, antagelig rettet mot Kongressmedlemmet Gabrielle Gifford. Dersom det er noe i ryktene om at attentatmannen var en politisk intolerant, er det et nederlag for demokrati og toleranse også i USA.

I tillegg til disse hendelsene er det grunn til å legge til arrestasjonene av opposisjonslederen i Hviterussland og flere andre etter valget der i desember. I Egypt har den kristne, koptiske minoritetet blitt utsatt for bombeangrep av muslimer.

Nobels Fredspris i 2010 gikk til en forkjemper for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Kina, men de tre hendelsene denne første uken av 2011 viser at vi fortsatt må arbeide for toleranse og for demokratiets kår verden over.

Paradoksalt nok – selv om vi er langt unna slike tilstander i Norge: Det er viktig at norske velgere støtter opp om demokratiet gjennom noe så prosaisk som å delta i høstens lokalvalg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: