Taliban har fått sin Hvite Rose.

Mange har sett filmen om Tysklands Hvite Rose, studentene fra München, som risikerte livet for å argumentere for frihet og mot Nazi-diktaturet. Ikke voldelig, og med datidens skrift: Løpesedler. Ungdommene, personifisert ved Sophie Scholl, ble arrestert av Nazistene og henrettet i 1943.

Nå har Taliban, som Hitler, blitt kledd nakne av en jente i Pakistan. Malala Yousufzai,14 år, som i Talibans øyne har gjort den ugjerning å blogge om livet som barn og jente under Taliban-regimet i Swat-dalen.

Parallellen mellom Sophie og Malala er for meg åpenbar. Det er noen tiår i mellom, Sophie var student, Malala knapt i puberteten da hun begynte å blogge. Men begge risikerte livet, Sophie med åpne øyne, Malala kanskje mer uventet.

Når Malala nå ligger livstruende såret, kan vi bare be for henne. Enten vi tror på den ene eller andre Gud, eller Gudetroen er fjern. Og vi kan håpe – at verden ikke bare protesterer mot ugjerningen, men lærer av den. Og at Talibans ideer blir rykke opp med roten som nazistenes ideer led nederlag. Totalitære regimer blottstilles i møte med barn og unge med idealer.
Malala- for meg er du Pakistans Hvite Rose.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: