Ungarn i Europa (del 2) – eller: EU som verktøy for å gjenopprette demokratisk underskudd

Jeg postet innlegg i går om Ungarn i Europa. Det gikk ikke mer enn en dag før EU-kommisjonen synliggjorde at EU er et viktig redskap for å påse at demokrati i europeiske land fungerer.

EU-kommisjonen kom i dag med melding om at den vurderer at både lovgivning om sentralbank, overvåkning av datasikkerhet og pensjonsalder for dommere strider mot EU-lovgivning. Det betyr at det nå settes i gang en formell prosess i forhold til flere viktige punkter i det nye lovverket som kritiseres for å bringe Ungarn i autoritær retning.

Kommisjonens president sier i pressemeldingen «Hungary, like all Member States, is obliged by the EU Treaties to guarantee the independence of its National Central Bank and its Data Protection Authority and the non discrimination of its judges. The Commission is determined to take any legal steps necessary to ensure that the compatibility with European Union legislation is maintained.»

I en pressekommentar er han enda tydeligere: «Hungary is a key member of the European family. We do not want a shadow of a doubt on respect for democratic principles and values to remain over the country any longer. The quicker this is resolved the better.”

Det er et interessant paradoks at kommisjonens beslutning kommer samme dag som Fredrik Sejerstedt har lagt frem rapport med evaluering av Norges tilknytning til EU. Norge er 75 pst. EU medlem, men mangler demokratisk innflytelse. Norske EU-motstandere kritiserer også ofte EU for et demokratisk underskudd. I dag kan det også sies at EU er et viktig verktøy overfor medlemsland som har demokratiske underskudd.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: