Ungarn i Europa

Jeg var i Politisk Kvarter på NRK i dag for å debattere utviklingen i Ungarn. Høyre er kritisk til flere tiltak som regjeringspartiet Fidesz har gjennomført eller ønsker å gjennomføre i landet. For Høyre er det viktig at et parti som tilhører det største politiske fellesskapet i Europa, også på hjemmebane tar om bord virkemidler for styring av samfunnet som respekterer frihet for medier, domstol og sentralbank. European Peoples Party (EPP) er et partisamarbeid mellom konservative og kristelig-demokratiske partier som legger vekt på europeisk integrasjon, på respekt for mindretallsrettigheter og på ryddig økonomisk styring.

Bård Vegar Solhjell, som jeg møtte i NRK, mener at jeg bortforklarer når jeg var kritisk til hans rolle i dagens debatt. Jeg skjønner at Solhjell kanskje mener at det å trekke inn Castro og Deng i en debatt som omhandler Ungarn og Orban med hans briller betyr å hvitmale Orban, men det sier mest om SV sitt ståsted. For å være helt ærlig – det kan være betimelig å ha debatter her hjemme om utviklingen i Europa og enkeltland. Men å ha SV som dommer i en slik debatt, eller å redusere det til en debatt der ambisjonen er å score poenger i den hjemlige politiske andedam blir for dumt.

For Høyre er det viktig å spille på lag med de andre partiene i EPP-samarbeidet i forhold til reaksjoner. EPP har i en pressemelding vist til EU-kommisjonens undersøkelser, og sier at EPP vil støtte kommisjonens konklusjoner. Høyre står bak dette standpunktet. Kommisjonens funn vil være klare i nær fremtid.

Det ville være helt galt å skyve Fidesz ut av EPP nå. EPP har 16 regjeringssjefer i sin midte, og store deler av EU-kommisjonen tilhører EPPs medlemspartier, med Barroso i spissen. EPP er en dominerende kraft i det europeiske samarbeidet, kort og godt. Ungarn og det Orbans parti har et sterkt ønske om å være en del av det gode selskap i Europa. Det må benyttes til å stille krav på en riktig måte. Men den prosessen pågår, gjennom EU-kommisjonens krav til landet, og gjennom dialog innenfor partisamarbeidet.

Ungarn har flere utfordringer. Den nåværende Fidesz-regjeringen arvet en økonomi som var hardt rammet av Finanskrisen  Allerede da Orban ble statsminister hadde landet en arbeidsledighet på 11 prosent og en negativ økonomisk vekst. Den ungarske regjeringen har ikke maktet å løse disse problemene, men har altså ikke skapt dem. Krisen i økonomien har imidlertid betydning for debatten på to måter: Det gjør temperaturen høyere i Ungarn, fyrer opp under demonstrasjoner fra alle sider i politikken. På den andre siden gir det EU-kommisjonen en inngang til å stille krav til landet for at det skal få økonomisk bistand.

I Dagsrevyen i går kunne vi se at det ekstremnasjonalistiske partiet Jobbik er på fremmarsj, med hetsing av Rom-minoriteten i landet som noe av det mest sentrale. Men Jobbik vender gjerne skytset mot EU. Dersom Fidesz og Ungarn blir ”ydmyket” i form av at krav blir oppfattet som urimelige, vil dette nøre opp under nasjonalismen. Det er ingen tjent med.

Den siste utfordringen, som er den Fidesz har størst kontroll over, og dermed kan kritiseres for, er håndtering av endringer i grunnlov og annen lovgivning. Grunnlovsendringene trådte i kraft ved årsskiftet. Flere av disse endringene gir bekymring for den demokratiske utviklingen.

Ungarsk politikk og samfunnsliv har vært svært polarisert lenge, i et omfang som er fremmed i Norge. Det som skjer er ikke en endring fra et perfekt demokrati til et autoritært land. På mange områder har Ungarn unnlatt å ta et nødvendig oppgjør med sider av kommunistregimet, og tilhørende endringer i de demokratiske institusjonene. Regjeringen og dens tilhengere forsvarer nettopp flere av endringene med at konstitusjonen ikke var endret siden jernteppets fall, og at det er nødvendig med lovendring for å rette opp skjevheter i samfunnet. Behov for bedre balanse i mediene, for å pensjonere dommere som har sittet siden kommuniststyret for å nevne et par eksempler.

På begge disse områdene velger Fidesz galt spor. Mediene blir ikke mer balanserte eller objektive ved at uavhengigheten fjernes gjennom et overvåkningsorgan. Domstolene bør ikke være under styring av regjeringen.

EU setter også uavhengighet for sentralbanken som et absolutt krav. SV er litt stillere i dørene om dette, partiet ønsker selv sterk politisk kontroll over pengepolitikken.
Plassen tillater ikke en full gjennomgang av det som skjer i Ungarn. Jeg sitter heller ikke tett nok på. Men flere presseorganer har opplysende artikler om dette de siste dagene.

Min spådom er at den ungarske regjeringen vil ta hensyn til påpekningene fra EU. I motsatt fall får videre handling vurderes. EPP har tidligere vist at gruppen reagerer tydelig. Det østerrikske medlemspartiet ÖVP ble midlertidig suspendert da det i sin tid innledet samarbeid med Jörg Haiders parti FPÖ.

PS:
Jeg tillot meg for øvrig i Politisk Kvarter å trekke sammenligning mellom Trond Giske og Viktor Orban. Når vi er kritiske til Trond Giskes mangel på respekt for ryddige politiske prosesser (tiljublet av SV) og styring av samfunnsinstitusjoner, betyr sammenligningen at vi også er sterkt kritiske til et søsterparti som bruker flertallsmakt på en gal måte. (Mange er sikkert spørrende til at jeg drar paralleller mellom Lorry-gate og Ungarn. Ja, det er forskjell på å ta en spiseskje for mye av Møllers tran, og å ta en hel flaske, men parallellen er den maktbevisste, karismatiske politikeren som mener at målet helliger midlet.)

Reklamer

2 kommentar

 1. […] postet innlegg i går om Ungarn i Europa. Det gikk ikke mer enn en dag før EU-kommisjonen synliggjorde at EU er et […]

 2. Erna Du kan ikke mene at «enhver blir salig i sin tro» Du lever på en løgn, om du mener det du sa i TV intervjuet.
  Det er bare en Gud, og om du til komme til Guds himmel, så må du gå den veien som fører dit. Det bare gjennom Jesu forsoningsverk på Golgata
  Ingen andre veier fører til Himmelen.
  Ikke prøv å markedsføre at det er det samme hva du tror på – tokk og sten, så går fet bra
  Så dum er du vel ike ?
  Birger Netland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: