Konkurranse om å være den beste kommunen – 20 dager igjen.

I går kveld var partilederdebattene i gang igjen. I år vil ikke partilederne bli det dominerende elementet i valgkampen. Men Erna og de andre er i aller høyeste grad et krydder som er med på å stimulere appetitten på det det egentlig dreier seg om: De lokale sakene og de lokale kandidatene. Jeg så at ulike tweets #partilederdebatten #valg2011 mente at dette ble en kjedelig debatt. Men den dreide seg om viktige saker for kommunene og innbyggerne som bor der. Og den hadde mindre av polemiske utfall mot konkurrentene uten relevans for egen politikk enn det vi har sett ved tidligere høve.

Mindre dominans av rikspolitikerne har gitt lokale kandidater og direkte velgerkontakt mer plass. Men det har også gitt åpning for flere målinger av hvilke resultater kommunen har på ulike områder. Og for konkurranser kommunene imellom. Jeg liker at Høyres topper er blant de friskeste i å utfordre (også Høyre) kollegaer i andre kommuner. Stian Berger Røsland valgte den humoristiske varianten i går. «Oslo er rett og slett den byen i Norge med høyest IQ per kvadratmeter.» La gå at den var en variant av gammel-ordfører i Trondheim Marvin Wiseths utsagn om egen by. Dette var ikke et utsagn for faktasjekk.no.

Derimot har vi de siste årene sett en dreining fra diskusjon kun om hva skolen får inn av ressurser til hva den leverer av resultater – i form av kunnskap og dannelse – for elevene. Nå er det mulig for Høyre å starte en fornuftig debatt om «Kunnskap i skolen» også i den enkelte kommunen. Fordi det er målbart om det oppnås noe. Flere av Høyres kandidater har ambisjoner om at hjemkommunen skal få landets beste skole. Drammen viste frem noen av sine resultater for Erna sist fredag – og har grunn til å være stolte av utviklingen. Yngve Brox lanserte under valgkampåpningen i Trondheim forslag om å hente inn superstudenter til undervisning i skoler som presterer dårlig. En variant av at læreryrket må få økt prestisje. Torger Ødegaard har lykkes i å få venstresiden, anført av Magnus Marsdal til å erkjenne at Oslo-skolen leverer gode resultater. Marsdal oppnådde ved boklansering i går å forsterke fokuset på dette ved å si at det må ligge noe muffens bak – mørketall og for mye resultatfokus. Monica Mæland i Bergen har fått testet sitt utsagn om at «Skoleresultatene for våre grunnskoleelever er de beste blant skolene i storbyene i Norge.» Faktasjekken ga henne delvis rett, men viste til at noen målemetoder gir H-kommunene Oslo og Stavanger like gode resultater. Før Høyre, Kristin Clemet og Samarbeidsregjeringen Bondevik II lanserte kunnskapsløftet dreide mye seg om inneklima og klassestørrelser. Nå konkurreres det om å gi barna våre det beste utgangspunkt for videre utdanning og jobb.

Høyre lanserte sju punkter for  «Kvalitet i omsorgen» i VG i går. Jo Benkow minnet leserne om innhold i ordet omsorg. Om du bor hjemme, om du er pleietrengende, om du har institusjonsplass eller ikke: Som individ har du behov for mer enn hjelp fra systemet. Du har behov for å bli sett, ha kontakt, ha samvær med pårørende. Kvalitet i omsorgen er derfor ikke lett å måle. Men også her finner vi indikatorer, smått om senn.

Aviser gjennomgår vurderinger av hvilke kommuner som scorer på ulike områder. VG gjorde et poeng av at 13 Høyre-ledete kommuner har innført eiendomsskatt i denne valgperioden. Blant de 13 er imidlertid et par kommuner der H stemte imot, to-trekommuner som kun har skatten mot verker og bruk (vindmøller), et par feil i statistikken og tre Hordalands-kommuner som var tvunget av regjering og Fylkesmann til å innføre eiendomsskatten. Det som gjenstår viser at Høyres kandidater arbeider for å finne rom for å redusere belastningen på den enkelte innbygger. I snitt er det også kraftig målbart at eiendomsskatten er lavere i H-kommuner enn i rød-grønne kommuner.

Likedan på gebyrer. Nettavisen viste i forrige uke at Høyres kommuner kommer best ut, i dag ble Sola presentert som vinneren.

Slik kan vi fortsette til andre områder. Jeg er trygg på at velgere som mener debattene på TV blir for mye rikspolitikk og for lite håndfast om forskjellene på partiene kan søke til resultatene. Høyres kandidater vil skape ja-kommuner, fremtidskommuner, kommuner som er til for innbyggerne, kommuner å være Glad i..

Innbyggerne fortjener enda mer Høyre-politikk i kommunene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: