Åpenhet er bra – men trenger Ap å henge ut politiske konkurrenter mot bedre vitende?

Jeg skrev i gårsdagens blogg at jeg reagerte sterkt på hvordan Arbeiderpartiet utlegger Høyres holdning til åpenhet om partifinansiering i et oppslag i Dagbladet. Saken blir verre gjennom to oppslag på Arbeiderpartiets nettsider, der Raymond Johansen uten filter kommer med sine påstander. Derfor en ny mail

I gårsdagens nettsak fra Arbeiderpartiet hevdes det at Høyre og Fremskrittspartiet er «motstandere av økt åpenhet om pengegaver til valgkamp.» Men alle partiene har altså understreket at loven bør presisere at partiene skal ha «plikt til løpende å rapportere om mottatte bidrag». Det er strengere enn regjeringens høringsforslag, som bare vil at den plikten skal gjelde i valgkampen.

I nyhetsbrev på mail i går skriver Raymond Johansen: «går både Høyre og FrP inn for å holde bidragsytere skjult til etter valgdagen.» Dette er blank løgn. Vårt forslag i høringen er at alle bidrag skal offentliggjøres innen en frist på fire uker. Det er samme frist som departementet foreslår i høringen, forskjellen er altså at Høyre vil at en slik frist skal gjelde hele året.

Det er for øvrig interessant at Raymond Johansen etter at kritikken fra Høyre har kommet, i et innlegg på nettsidene har vridd fokus mot beløpsgrensene for hva som skal offentliggjøres. (Ap vil senke terskelen til at alle som bidrar med 10000 kroner skal innrapporteres. Det er altså ikke bare rike onkler, men også «snille gamle tanter» som vil gi 1000 kr måneden som skal få navnet i bla’. Høyre er uenig, revisjonen av loven kommer som et ledd i antikorrupsjonsfokus. Samlete bidrag i størrelsesorden 10-15000 kroner er ikke relevante i den sammenheng.)

At fokuset vris viser at Raymond har skjønt at han har en dårlig sak.

Flere forsøk på å vri fokus i innlegg i dag: «Høyre og Frp forsøker i dag å fremstille det som om de har blitt ført bak lyset av Arbeiderpartiet i partistøtte-saken.» Nei, det vi har sagt, er at Ap prøver å føre avislesere og andre som følger saken bak lyset.

Mer i samme gate i samme mail: «Høyre og Frp i dag forsøker å fremstille det som ufint at vi ikke føyde oss etter deres syn. » Nei, men vi mener fortsatt at det er ufint å bli hengt ut for et synspunkt og et forslag som Ap selv har vært med på, og ført i pennen, om kontinuerlig rapportering. Så kan jeg gjerne tilføye at det blir en smule pussig å skulle ha en særskilt frist til å rapportere i valgkamp, når den samme fristen gjelder hele året. Raymond Johansens eget departement har i høringsuttalelse satt dette opp som to alternativer. Arbeiderpartiet vil ha smør på flesk. Dem om det.

Jeg står for det jeg har sagt: En særskilt deadline like før valget vil være beleilig for partier som er på defensiven om de politiske sakene, og som i stedet er ute etter å selge drittpakker om andre partiers støttespillere. Vi får se om jeg blir sannspådd.

At partiene trenger inntekter, at noen gir, er ikke mer mystisk enn at vi publiserer dette på våre nettsider fortløpende i dag. Og det må nettopp være hensikten; at vi bidrar til å avmystifisere dette. Og i tillegg må vi ikke legge listen så lavt for all mulig innrapportering at partikontorene blir enda mer byråkratisert enn i dag.

Avslutningsvis: Er det nødvendig å reagere så sterkt i denne saken? Det kan være vanskelig for utenforstående å se dette, men det har vært et felles anliggende for partiene å finne frem til en felles forståelse om noen spilleregler for hvordan vi skal operere som organisasjoner. Klarer ikke partiene det, men i stedet krangler i all offentlighet mister vi respekt for demokratiet fra velgerne.

På samme måte mister vi respekt dersom det offentlige ordskiftet skal bli preget av saker der vi med overlegg utlegger andre partier stikk i strid med faktum. I går i en debatt på Dagsnytt 18 kalte jeg utspillet fra Arbeiderpartiet for «tullball». På det tidspunktet  trodde jeg fortsatt at noen av påstandene skyldtes misforståelser fra dere side. Presiseringene fra Arbeiderpartiet har gjort saken verre enn som så. Her har svertingen foregått med overlegg.

 

Reklamer

4 kommentar

 1. Raymond Johansen understreker ganske klart at partiene i tillegg til fellesuttalelsen ble enige om å levere egne tilleggsuttalelser på punktene om frist og beløpsgrense for rapportering.

  Forslaget om at bidrag skal offentliggjøres innen en frist på fire uker innebærer jo også at fristen i valgkampår ikke skal være der, og at en kan «holde igjen» å oppgi støtten til etter valgdagen. Jeg mener at en egen frist i valgår er veldig hensiktsmessig, velgerne bør ha krav på å vite hvem som støtter partiene før de stemmer.

  Hvis en er redd for negative medieoppslag og velgerflukt i forhold til åpenhet rundt hvem som gir penger, så sier det kanskje litt om partiet en tilhører og hvem som støtter det…

  • Bjørn, du er helt på villspor. Med kontinuerlig offentliggjøring er selvfølgelig den samme fristen der også i valgår / valgkamp. Alle bidrag som vil være offentlige m regjeringens forslag, vil være det m Høyres. Og når vi har gjentatt det noen ganger, hvorfor fortsetter dere da med mantraet om at H har noe å skjule? Raymond sa noe klokt i landsstyret deres: ap fremstår dårlig når dere mistror motiv og mistror at Hvil gjøre det vi sier vi skal gjøre. Følg opp i praksis, kutt ut sutre-strategien.

   Selvfølgelig var vi enige om at det var greit m tilleggsuttalelser. Men det er ikke greit at dere hevder at H står for det motsatte av det vi står sammen om i fellesuttalelsen.

   Mvh Lars Arne Sent from my iPad

   • Aldri tvilt på at Høyre står for det de har sagt de står for, men mener en egen frist ved valg er bra. Velgerne bør som sagt ha krav på å vite hvem som støtter partiene før de stemmer.

    Når en ble enig om tilleggsuttalelser om frist og beløpsgrense, så er det vel ingen overraskelse at dette faktisk kommer?

 2. […] har brukt noe spalteplass denne uken til å diskutere noe så trivielt som partifinansiering.Langt flere i partiets indre […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: