Er det noen vits i å diskutere Norge og EU?

I Høyre samler vi våre fremste tillitsvalgte i morgen, for et døgn med gjennomgang av politikk, planer og strategi som markerer startskudd for lokalvalgåret 2011. Det blir et år der kunnskap i skolen, kvalitet i omsorgen, trygge lokalsamfunn og bedre samferdselsløsninger vil være i sentrum.

Men vårt EU-utvalg valgte å tjuvstarte i dag med en stor EU-konferansen. Det var en overraskende forfriskende opptakt, som jeg hadde gleden av å åpne foran et hundretalls Høyre-medlemmer og andre interesserte.

Det ble en interessant ettermiddag, noe ikke minst Moderaternas erfarne EU-parlamentariker Gunnar Høkmark skal ha mye av æren for.  Han har vært sentral i svensk politikk, nå i europeisk, i mange tiår. Han trakk linjene fra slutten av 80-tallet og tidlig 90-tall og til i dag, og minnet oss om at de epokegjørende endringene som har skjedd, ikke minst etter Murens fall. EU har vært en avgjørende faktor i utviklingen i sentral og øst-Europa i denne perioden.

Innledningene fra Gunnar, og fra danske Daniel Korski, ekspert på europeisk sikkerhetspolitikk, hadde fokus på Europas fremtid og viktigste utfordringer. Som Nikolai Astrup, leder for Høyres Europa-utvalg uttrykte det: Endelig en anledning til å reise debatter om Europa og Norges fremtid. Så lenge Norge er utenfor EU er Stortingets lodd å diskuterere vedtak EU-parlamentet gjorde for flere år siden.

Et norsk EU-medlemskap er et stykke unna, slik den norske opinionen står i dag.  Men så er det også en sak som krever langsiktig arbeid. Både fordi det er lang tid mellom hver avstemning. Det er 16 år siden forrige folkeavstemning, som igjen var 22 år etter den forrige. Det ble jobbet godt i Høyre og på ja-siden i 1994, men Arbeiderpartiet landet ikke i tide, deler av ja-siden kom for sent i gang. I analysene kunne det påvises at Nei-siden, på tross av Ja-mobilisering, hadde etablert et flertall i befolkningen allerede mange måneder før folkeavstemningen.

Jeg jobbet for Jan Petersen den gangen, og han reflekterte med et smil den høsten at han hadde vært formann i Unge Høyre i 1972, partileder i 1994, og så frem til å vinne den tredje folkeavstemningen som leder for Høyrepensjonistene (Senior Høyres Landsforbund). Jeg ser ikke bort fra at han blir sannspådd.

EU-saken  er heller ikke noe Høyre forholder seg til etter kortsiktige vindretninger. Vi har en formålsparagraf der det heter:

«Høyre skal føre en politikk bygget på forpliktende nasjonalt og internasjonalt samarbeid. Høyre tror på forpliktende samarbeid for å løse felles problemer.»

Norske velgere sier nei til norsk EU-medlemskap i dag. Det er ikke rart med norsk økonomi på trygg grunn basert på verdiskapning og penger på bok fundert  på olje og gass, samtidig som Europa sliter med finanskrise. Men spørsmålet kan stilles på flere nivåer: Mener du at Norges plass er i EU på sikt? (Jeg kunne føyd til – blant våre nærmeste politiske allierte og samarbeidspartnere.) Og videre: Er EU-samarbeidet positivt for Europa? Langt flere vil svare ja når blikket heves mot de to siste spørsmålene. Høyres jobb blir å vise at en positiv holdning til europeisk samarbeid impliserer at vi trer inn som medlemmer på et riktig tidspunkt – ikke for langt frem i tid.

Jeg viste i en blogg nylig til at dommedagsprofetier over EU som institusjon ikke deles av den norske samfunnsforskeren og eksperten på institusjonsbygging – Johan P. Olsen.

«EU har utviklet en enorm problemløsningskapasitet.»

Høyres tillitsvalgte må ha kunnskap om EU, om prosessene i EU-parlamentet og i kommisjonen. Ja-siden kan tape også den neste EU-debatten dersom vi ikke kan leksen og overlater til EU-motstanderne å presentere skremmebildene om direktiver og beslutninger.

Men – Erna har en god leveregel om at Høyre skal snakke om mennesker, ikke milliarder. Det er en god leveregel i europa-debatten også. Vi kan tape uten kunnskap, men vi vinner heller ikke på å dosere om EU-direktiver.  Vi skal bruke de gode eksemplene,fortelle historiene, mobilisere følelsene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: