Refleksjoner fra Johan P. Olsen

Interessant intervju med professor Johan P. Olsen i Morgenbladet i dag. Hans bio er lang – ledet den første norske maktutredningen. Det var et nybrottsarbeid som førte til at han også ble spurt om å lede den svenske! Mye referert til internasjonalt i samfunnsvitenskapen. Beslutningsprosesser i organisasjoner og i det politiske liv er hovedstikkord.

Han er ikke professoren som har behov for å eksponere seg i utide, takk og lov ingen Johan Galtung. Men tre refleksjoner i intervjuet – på vidt forskjellige områder, fortjener sitering:

Det første Johan P. Olsen reflekterer over er kontrastene i oppfatning av hva politikken er og skal være. Med to motsatte utgangspunkt; kort fortalt «Hva kan det offentlige gjøre for meg» versus opplysningstidens ideal: Mer i retning av «hvordan kan jeg bidra til å utvikle samfunnet, og hvordan kan min stemme fremme den utviklingen». Olsen sier at «hver gang man har prøvd å rendyrke et av de to ytterpunktene, den rene individualismen eller kollektivismen, har det gått galt.». Han oppfordrer til at Europa må finne en ny balanse mellom flere motstridende hensyn.

Det andre poenget hans gjelder EU, der han er optimist med tanke på at EU med sine tunge institusjoner vil finne løsninger gjennom de økonomiske krisene som preger deler av Europa: «EU har utviklet en enorm problemløsningskapasitet» sier han, og har liten tro på doemmedagstrusler. Med andre ord, selve det infløkte beslutningssystemet, institusjonene vil bidra til at EU også denne gangen vil finne løsninger.

Det tredje poenget kommer fra en akademiker som gjennom et langt liv har produsert akademiske resultater gjennom hardt arbeid. Han serverer et spark til en for streng håndheving av norsk arbeidsmiljølov, og mener at det ikke lar seg forene med vitenskap i verdensklasse: «37 timer i uken går bare ikke. Jeg tror ikke det er mulig å hevde seg internasjonalt om man ikke jobber omtrent like mye som ledende forskere ellers i verden».

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: