Gratulerer, Liu Xiaobo. Menneskerettighetene er universelle.

I dag markeres fredspristildelingen til Liu Xiaobo. Det går en rød tråd fra frihetsbevegelsene i Sentral-Europa på 70-tallet, med Vaclav Havel som en sentral figur, til arbeidet som Liu og andre menneskerettsaktivister Kina utfører i dag. Havel har i dagens utgave av VG på papir og iPad et åpent brev til fredsprisvinneren, der linjen fra det tsjekkiske Charta 77 blir trukket til det kinesiske Charta 08. Dagbladet trykker i dag charteret. Det er vel verd å lese, og finnes også i sin helhet på engelsk på nettet.

Blant  kravene til Liu og Charta 08 er grunnlovsendringer som sikrer menneskerettigheter, et skille mellom lovgivende, dømmende og utøvende makt, organisasjons- og møtefrihet, ytrings-, møte- og religionsfrihet. Ja, det vil kreve store endringer i Kina. Men er det kontrarevolusjonært? Johan Galtung hevder det, han kaller Liu en ekstremist, og mener at menneskrettsverdiene er vestlige, ikke universelle, verdier. Knapt noen kjent nordmann har tatt så ofte og så systematisk gale standpunkt som Johan Galtung. Han gjør det igjen.

Da lytter jeg heller til Havel som i sitt brev i dag blant annet sier til Liu: «Din utmerkelse er ikke bare en styrke for deg, men den er en god gjerning for all. Det er en melding til hele verden om at det er mulig å tjene sannheten – og at en slik tjeneste kan bli synlig belønnet og slik et tilbud til andre, som en inspirasjonskilde. Alt er ikke fortapt.»

Videre sier Havel, som et tilsvar til Galtung, Gerhard Heiberg og andre reaksjonære: «Jeg har hatt anledning til å møte mange dissidenter fra mange forskjellige land. Jeg er overrasket over hvor like deres idealer, erfaringer og bekymringer er.»

Avslutningen fra Havel slutter jeg meg til, som en gratulasjon til fredsprisvinneren, og et ballespark til Galtung: «Grunnleggende menneskerettigheter og frihet er universelle verdier, som i sine grunnleggende riss er delt mellom alle folk og siviliserte kretser i dagens verden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: