Hjemmeprodusert te – eller fortsatt frihandel

For Norge har frihandel alltid vært en avgjørende forutsetning for økonomisk fremgang og for et konkurransedyktig næringsliv. Selv om Obama i valget for to år siden ble nesten unisont heiet frem av europeiske velgere, er det et faktum at mange her hjemme, undertegnede inkludert, gjennom mange år har hatt sympati  med republikanske kandidater fremfor alt fordi republikanerne i USA har vært mer patente med hensyn til frihandel. Demokratene, ikke minst i kongressen, har lyttet til fagforeningers krav om å beskytte egen industri osv.
Nå kommer det faretruende signaler om at bølgen av «Tea Party-kandidater som ble valgt inn ved kongressvalget forleden, i stor grad står for proteksjonistiske holdninger, og at det ledsages av et bekymringsfullt skift i holdningene også hos republikanske velgere. Bare i løpet av et år har republikanernes holdninger, i hht målingen fra PEW, skiftet fra et flertall av positive, til å være negative til frihandel nesten to til en.

Economist refererer tallene og påpeker at amerikanernes holdninger varierer med utdanningsnivå. Deres polemiske overskrift – kjøp amerikansk te.

Noah Green skriver for nyhetsbloggen Frum Forum at Tea Party-bevegelsens grunnlegger kritiserer Obama skarpt for hans reise til India, og tar med seg forgjengerne i kritikken. Brøden til Obama, Bush x2, Clinton og Reagan – at de er positive til globalisering. En kjedelig utvikling i USA, som vil ramme Norge hardt dersom dette blir deres fremtidige utenrikspolitikk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: