Vesterålen inn i fremtiden

Reiser og besøk i organisasjonen er på samme tid det mest givende, men også mest tidkrevende, en generalsekretær foretar seg. Fortsatt ny i stolen og mindre enn et år unna et lokalvalg er det mange reiser nå i oktober/ november.

Sist helg sto Vesterålen for tur, for første gang i denne jobben, men samtidig en region jeg hadde glede av å besøke en rekke ganger i mitt forrige «jobbliv».


Jeg har en gammel bekjent i Bodø, han er ikke Høyre-mann, sier han, men jeg får heia-rop på Facebook hver gang jeg beveger meg ut i landet, og spesielt når ferden går nordover. Det er fordi han tilhører generasjonen som har et kjærlighetsforhold til Erling Norviks Høyre, den gangen oppslutningen om Høyre vokste mot taket i distrikts-Norge.Jeg skjønner ham. Jeg får noen av vibbene når jeg møter Høyre-folk langt fra Oslo og tuner inn på det som tenner dem til innsats for blå valgseier.

Nordland er et fylke som fyller meg med både hornmusikk og ergrelse. Hornmusikken får du eksempelvis i fly, når du flyr over Helgeland på vei mot Bodø, med mektige, snødekte fjell og utfordrende kystformasjoner. Eller når neste etappe med Widerøe går fra Bodø over Vestfjorden mot Stokmarknes.

Ergrelse skyldes muligheter som ikke utnyttes. Nordland er det eneste fylket ved siden av Finnmark som har hatt en tilbakegang i folketallet de siste 40 år. Der den norske befolkningen har økt med en millon siden 1970, og nærmer seg fem millioner, der har Nordlands befolkning stagnert og krøpet under 240.000. Noen regionsentre og byer har lagt på seg, men ikke så mye at det demmer opp for samlet fraflytting.

Vesterålen er et speilbilde på dette. En befolkning som samlet har krympet med omlag 20 prosent siden 1970. Brutto betyr det at mer enn en av fem har flyttet ut, og at lokalsamfunn forgubbes. Sortland har holdt stand og vokst, etterhvert som et naturlig region- og handelssenter. Andøy, Lødingen og Bø har blødd mest, og da er det lett å se forklaringene: Forsvaret har bygget ned, og i fiskeriene tas det samme kvantumet opp, men med et langt mindre antall fiskere og fiskefabrikker. Bø i Vesterålen har mistet mer enn 40 prosent av befolkningen siden 1970.

Nordlands vanskjebne er at alt for mange vil gjøre fylket til et museum. Det skal satses på fiskeri og reiseliv er et vanlig omkved. Vel og bra.Men disse to næringene vil ikke klare å sysselsette mange nok. Ungdom flytter ut når de tar utdanning, og kommer ikke tilbake, eller de ferdigstiller utdannelse i fylket, og flytter ut for å få jobb.

Nordland har fortrinn innen energi, både vannkraft og potensielle olje og gassressurser. Fylket har en kyst og gründere som taler for gode muligheter innen oppdrett. Men statlige byråkrater og Oddekalver bremser så godt de kan det siste, det vernes mer enn det satses på vannkraft, med Vefsna som det viktigste eksemplet, og vi har en regjering som jeg frykter aldri vil klare å konkludere positivt med tanke på å få i gang prosessen for å åpne farvannene for en balansert utbygging av olje og gassressursene i havet utenfor Lofoten og Vesterålen.

På vei hjem fra konferansen leste jeg om Gunnar Ellingsen i Lødingen, som av Dagens Næringsliv er kåret til gasellevinner i Nordland. Han er gründer mellom to landskapsvernområder, og sier at «det er vanskelig å gjøre noe som helst, alt er jo fredet eller vernet.»

Høyres fokus på at vi må se mot fremtidens utfordringer er spesielt aktuelle i Nordland, der er fremtiden allerede nå: Satsing på kompetanse, forskning og utvikling, avklaring av en norsk energipolitikk som ikke bare er å seile fra skjær til skjær.

Og folkevalgte i regionen som ser fremover, som vil samarbeide, og som er opptatt av at barn og barnebarn skal finne jobb – i fylket. Det trengs flere som Jonni Solsvik, Høyre-ordfører og leder i regionrådet, som har visjonen om å se etter mulighetene i horisonten.

Reklamer

Én kommentar

  1. Høyre følger opp overfor Lofoten og Vesterålen i dag, med forslag om å bevilge midler til å skape ringvirkninger i nord:
    http://www.nettavisen.no/okonomi/article3020559.ece

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: