Arbeiderpartiets linedans i skattedebatten

Arbeiderpartiet mener å ha funnet formelen for å vinne tilbake velgere fra Høyre…Om vi skal dømme etter dagens trontaledebatt. Det er å mane frem skremmebilder om rasering av velferdsstaten dersom Høyre kommer til makten. Som velger vil du møte «skattekutt er velferdskutt» en rekke ganger fram mot valget.

Men det er en rekke paradokser i budskapet:

1) I en rekke norske kommuner hevder venstresiden i tråd med dette budskapet at det vil gå galt dersom det ikke innføres eiendomsskatt. Likevel er velgerne i disse kommunene godt fornøyd med sine H-ordførere, og kommunene leverer vel så godt på undervisningskvalitet i skolen og eldreomsorg som kommuner med Ap-ordfører.

2) Det var like sterke advarsler fra Arbeiderpartiet mot Høyre da vi lovte skattelettelser foran valget i 2001. Vi gjennomførte i Samarbeidsregjeringen betydelige skattelettelser, mer enn 20 milliarder kroner. I ettertid har Arbeiderpartiet funnet ut at disse lettelsene var riktige. Derfor ble det både i Soria Moria erklæringen fra 2005 og 2009, grunnlaget for den sittende regjering, slått fast at skattenivået skal holdes uforandret. På et nivå 20 milliarder kroner lavere enn da Stoltenbergs første regjering gikk av i 2001.

Nå tilbakeviser Arbeiderpartiets parlamentariske leder heftig at skattene skal opp. Det er ikke aktuell politikk, hevder Helga Pedersen i en pressemelding i da. Med andre ord – sykehjemsplasser er viktig, men ikke så viktig at vi kan sette OPP skattene?

3) Ett av Arbeiderpartiets kronargumenter er Sverige. I Sverige er skattene satt ned, og se hvordan det da har gått med arbeidsledigheten, ropes det. Men a) Sosialdemokratene i Sverige har støttet det meste av disse lettelsene. b) Velgerne har applaudert denne politikken, ved å gi Moderaterna et kanonvalg og Sosserna et elendig valg c) Den økonomiske veksten i Sverige skyter fart som følge av regjeringens politikk d) Ap underslår at det er oljepengene som har gitt Norge en mulighet til å smøre økonomien slik at vi har unngått en høy arbeidsledighet.

4) Fremtidens velferd er avhengig av økt verdiskapning og at vi stimulerer flest mulig til å være i jobb. Da er skattenivået viktig, både for å stimulere private grundere til jobbskapning og for å sikre at det lønner seg for lavtlønnete å øke eller opprettholde yrkesdeltagelsen sin.

Høyres skattepolitikk i programmet vårt er nettopp utformet med to siktemål: At det alltid skal lønne seg å jobbe, gjennom utforming av overtidsskatt (marginalskatt), økning av minstefradrag, skatt for pensjonister. At bedriftsetablering og investering i Norge skal lønne seg. Derfor foreslås det å fjerne deler av den særnorske formuesskatten.

Arbeiderpartiet danser på line: Skattekutt er velferdskutt, men skatteøkning er ikke velferdsøkning. Vanskelig å se hvordan de kan unngå å falle ned.

PS: Arbeiderpartiets forsvar for velferdsstaten og angrep på Høyre inneholdt i dagens debatt et annet element: Høyre er ikke tilstrekkelig opptatt av trepartssamarbeidets, les fagbevegelsens, betydning for velferden. Men heller ikke her er man riktig helhjertet: Alle husker Martin Kolbergs fagbevegelse, fagbevegelse, fagbevegelse.  Men i dag i trontaledebatten var det tre ulike faktorer som var viktig for velferdsstaten. Det var et høyt skattenivå, en stor offentlig sektor …og fagbevegelsen.

Fra å innta alle plassene på Kolbergs seierspall må altså LO nå nøye seg med bronsepallen. Grunn til uro på Youngstorget?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: