Amerikansk politikk sett fra Washington

Tilbake i Washington 11 måneder etter forrige besøk, en rekke møter med politiske analytikere og aktører over en uke gjennomført. Som sist er det slående hvor begrenset perspektivet på USA og amerikansk politikk blir sett fra Oslo. Det har sivet ut hjemme at Barack Obamas presidentperiode ikke går så glatt som de fleste i Europa trodde og håpet for et år siden, men forklaringene hjemme begrenser seg oftest til at mange amerikanske velgere er reaksjonære. (Punktum.)

Men til stede i Washington er det lettere å se faktorene som slår ut – og hvilke som ikke gjør det. Jeg skrev et innlegg i fjor med noen spørsmål i analysen. Det er lettere å se fasiten nå. For det første har demokratene tydelig undervurdert den kjente tesen jeg plasserte i fjorårets tittel: «It’s the economy-stupid». Den gang var tittelen basert på at Obamas og demokratenes valgsuksesser for første gang fikk seg en knekk da de tapte to guvernør valg på østkysten. Men demokratene undervurderte for lenge velgernes frustrasjon over en ledighet som (offisielle tall) ligger nær 10 pst. Omkvedet i fjor var at Obama bare trengte en politisk seier, en tung sak – helsereformen – igjennom i Kongressen, så ville han fremstå som en president ikke bare med visjoner, men også med gjennomføringsevne. Strategien har slått helt feil, og både presidenten og det demokratiske flertallet i kongressen blir rundt i hele USA møtt av et stort antall rasende velgere.

Det hjelper ikke at demokratene ikke får ansvaret for finanskrisen, det som tirrer dem er at Presidenten og hans partifeller i Kongressen ikke helhjertet nok fokuserer på en agenda for å skape jobber – i privat sektor. I skrivende stund er derfor spådommene at demokratene vil tape flertallet i representantenes hus – den ene delen av Kongressen – ved valget om førti dager.

PS: Ser i det jeg poster dette innlegget at Unge Høyres leder, Henrik Asheim, som er i Washington på et annet program, blogger med noen av de samme perspektivene. Henrik er inne på at republikanerne ikke bør feiltolke i retning av at velgerne ønsker seg mer republikansk politikk. Det stemmer med egenvurderingene til de republikanerne vi har snakket med: Stemningen er mot demokratene, ikke for republikanerne. Men det stemmer for øvrig med andre funn: Obama, Pelosi og de andre demokratene overvurderte velgernes sug etter demokratiske løsninger i 2008. Amerikansk politikk blir mer og mer et nei til de sittende, ikke et ja til opposisjonen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: