Valgforskende allvitere

Ekspertise er en forunderlig sak.

Er det et spørsmål om en miljøsak i pressen dukker en Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet, en Rasmus Hansson fra WWF eller en Fredric Hauge fra Bellona opp. Betydelig selvtillit utstråles, og lesere/lyttere/ seere gis en opplevelse av at her er det fagkompetanse tilsvarende flere doktorgrader i biologi. (Ja, jeg glemte Kurt Oddekalv. Han spiller på action fremfor teoretisk snikksnakk.) Jo flere av disse herrer med markeringsbehov på vegne av miljøet som har dukket opp, jo større konkurranse om å trenge gjennom i media.

Lett match for journalistene, miljøforkjemperne kommer jo nærmest ubedt, og er langt lettere å intervjue enn den faktiske ekspertisen på Universitetene.

Det er lett å skjønne miljøforkjemperne de har en sak å arbeide for – og de skal mobilisere støtte i opinionen.

Verre er det med standen av valgforskere. I utgangspunktet nøytral ekspertise, som utfra fag og bakgrunn burde være opptatt av å holde seg innenfor det de faktisk har kompetanse på.

Men denne standen forundrer stadig, og i dag er det to sylferske eksempler som påkaller kommentar. Jeg tenker ikke på Frank Aarebrot. Nei da, jeg har ikke glemt Frank’en. Men han er befriende ærlig om sine hensikter. Han er en samfunnsdebattant, som går på barrikadene for Vestlandet og sosialdemokratiet, men som også har et vennlig blikk for Erna. (Hun er jo tidligere student.) Frank Aarebrot toner flagg. Og da kan mottakeren filtrere budskapet.

Dagens to eksempler gjelder to andre, som er skråsikre på henholdsvis velgernes vurderinger av en ordførerkandidat og på de konstitusjonelle konsekvensene av et overtramp.

Professor Bernt Aardal er intervjuet om effekten av at Carl I Hagen ønsker å stille som ordførerkandidat for Fremskrittspartiet. «Valgforsker har tro på Hagen». Vurderingene hans er ikke spesielt oppsiktsvekkende. Men jeg savner belegg utfra valgforskningsmateriale. Det pussige i denne saken er at den ene ordførermålingen som er foretatt viser at Carl I Hagen scorer svært beskjedent i forhold til konkurrenten, sittende ordfører Fabian Stang. Professor Aardal mener mye mer også, at Hagen vil satse på en mer politisk valgkamp enn ordførerkandidaturet skulle tilsi, med mer. Interessant nok, dersom det kom fra en kommentator i Aftenposten, men er det valgforskning som ligger til grunn?


Verre med professor Anders Todal Jenssen. Han er bedt om å kommentere saken med Røkke-gaven som Liv Signe Navarsete har tatt imot. Og det gjør han. For den som lurte på om denne saken får politiske konsekvenser for Navarsete. Ta det med ro – valgforskeren har konkludert.

«Navarsete har fått råd om å legge seg langflat, og det gjør hun. Hvis dette er enden på historien, at det ikke dukker opp flere mystiske gaver, er dette godt nok» sier Todal Jenssen. Og ikke nok med det: Hans valgforskning tilsier at hun er troverdig når hun sier at hun ikke var tilstrekkelig oppmerksom, og som forsker mener han tydeligvis også at det er en egen standard for gaver til distriktspolitikere: «Dette må forstås ut fra hennes ståsted som distriktspolitiker» sier Todal Jenssen.

Nei da, jeg er ikke støtt, bare forundret.Men er det journalister som spør eller valgforskere som svarer som er problemet? Jeg vet ikke.

PS1: Carl I Hagen er velkommen i Oslo-politikken. Riktignok er det ikke bruk for ham som ordfører, byen har Fabian Stang som er den beste kandidaten også for en ny fireårs periode. Men Hagens inntreden betyr at han vil kjempe for at det borgerlige flertallet i Oslo-politikken skal fortsette og det er bra.

Reklamer

Én kommentar

  1. Jeg er ikke valgforsker, men har synset litt annerledes enn Aardal om Hagens kandidatur.
    http://www.minerva.as/2010/09/07/savn-og-ambisjon/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: