Dumme velgere – og Høyres velferdsløsninger

Da de rødgrønne vant regjeringsmakten i 2005 hadde de tre overordnete prosjekter:

  • Flertallsregjering,
  • mer penger til offentlige budsjetter, fremfor alt til kommunene, og
  • nei til private løsninger.

Så har det vist seg, stadig sterkere, at en flertallsregjering ikke er mer styringsdyktig eller handlekraftig, at man ikke har klart å løse velferdsutfordringene på tross av handlefrihet til å bruke mye penger, og avvisningen av private løsninger er et blindspor som velgerne har stadig mindre forståelse for.

Erna Solberg sa i sin tale til Høyres stortingsrepresentanter sist torsdag at Høyres sjel ligger i velferdspolitikken. Det har fått SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell til å «tenne på alle plugger» som Dagsavisen skriver i dag. Høyre er kun en bremsekloss, utbasunerer han.

Høyre anviser andre løsninger enn SV. Vi mener at det er viktig at du som skattebetaler beholder så mye av egen inntekt at du kan ta vare på deg selv og dine nærmeste. Dersom offentlige velferdsløsninger skal realiseres ved å skatte deg i hjel, vil ikke det fremme velferdssamfunnet. SV retorikk sier at skattelettelser er uforenlig med velferdsstatens utfordringer.

Høyre sier også at verdiene må skapes, slik at der blir nok å fordele. Formuesskatt på verdier som står i bedriftene er eksempler på en skatt som truer arbeidsplasser i familieeide bedrifter mange steder i Norge. SV ser bort fra arbeidsplassene, og snakker om skattelette for de «rike». Sannheten er at det meste av Høyres skattelettelser er rettet inn slik at det skal lønne seg for den enkelte å jobbe, og for å sikre trygge jobber og bedrifter.

Høyre mener at private i mange tilfeller kan levere tjenester like godt som det offentlige. SV vil stramme inn, det siste eksemplet er forslaget om endringer i regelverket for de private barnehagene. Med disse reglene på plass ville langt færre våget å satse på barnehageutbygging, vi ville ikke hatt full barnehagedekning. Da blir det patetisk når Solhjell hevder at Høyre har ønsket å bremse utbyggingstempoet. Hvor har han det fra?

Solhjell hevder at Høyre var mot innføring av alderstrygd, mens sannheten er at alderstrygden ble vedtatt i Stortinget under en Høyre-regjering i 1923, og Folketrygden tilsvarende ble innført under den borgerlige Borten-regjeringen.

Høyre er opptatt av utdanning og skolens betydning for å hindre at store befolkningsgrupper blir satt på sidelinjen, fordi så mange ikke kan lese og skrive ordentlig.

Men Solhjell gjør klokt i å konsentrere seg om egen politikk fremfor å lage skremmebilder som velgerne ikke kan tro på. Høyre anerkjenner at også regjeringspartiene ønsker å utvikle velferdssamfunnet, vi har ambisjoner på begge sider av den politiske midtstreken. Men løsningene er forskjellige.

SVs parlamentariske leder kunne like gjerne ha rykket ut med beskjed om at velgerne er dumme. Velgerne kjenner Høyre, de kjenner våre løsninger, og i øyeblikket scorer Høyre stadig bedre på meningsmålinger, senest i dag i Dagbladet. Vår tilnærming til velferd etterspørres fremfor regjeringens egen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: