Ingen meningsmålings-boble

Det er blitt en sport blant de rødgrønne og rødgrønne medietilhengerne å strø om seg med munnhell om at Høyres fremgang ikke er Høyres fortjeneste. Dagsavisens redaktør Arne Strand er en av de ivrigste i sporten. Høyres fremgang skyldes regjeringens problemer hevdes det.

Som Høyres generalsekretær lever jeg godt med at regjeringens egne støttespillere forsterker de rødgrønnes problemer ved å kose med egen motgang.  For hver gang velgerne som vipper mellom Arbeiderpartiet og Høyre får en påminnelse om at regjeringen er i ferd med å strande, gis de en liten dytt i retning av Høyre.

For det andre: Når Strand og andre hevder at velgerne egentlig ikke ønsker Høyre-politikk, viser det at en ikke beveger seg for langt vekk fra Youngstorget. Regjeringens problemer med håndteringen av kraftledningene i Hardanger er toppen av et isfjell. På reiser rundt i Norge møter jeg mennesker med en bråte eksempler på reguleringer som sentrale myndigheter gjennomfører med perspektiv fra Oslo, som hindrer initiativ lokalt for å skape verdier og arbeidsplasser. Den rødgrønne regjeringen vant valget for fem år siden på mer penger i det offentlige og nei til private. Nå er det ikke lenger mer penger å øse ut, og velgerne ser at linjen med nei til private spiller falitt.

Det er litt symptomatisk når statsministeren i det jeg skriver dette twitrer at han «ønsker alle som begynner på skolen i dag lykke til!» Det er et ørlite eksempel på at skolestart i Oslo = skolestart i landet, men for alle som sendte barna på skolen for første gang i forrige uke, blir det corny.

Velgerne til Arbeiderpartiet har ikke bare satt seg på gjerdet. I titusenvis har de også skiftet parti, og de har kommet til Høyre. De har ikke bare tatt tenkepause, de signaliserer at de også har bestemt seg for partibytte.

Jeg er svært avslappet når Høyre anklages for ikke å ha funnet på noe lurt i det siste som forklarer fremgangen. Heldigvis er ikke velgerne dumme. Nettopp fordi Høyre over lang tid har hatt en forutsigbar kurs, vet velgerne hva de velger. Hovedendringen det siste året er at Erna har fått større tillit. Det kan gjerne uttrykkes slik at det fortrinnet venstresiden har hatt med et mer troverdig regjeringsalternativ nå er borte. Velgerne tror på at Erna og Høyre vil kunne danne regjering sammen med andre borgerlige partier.

Høyre har saker, som vi ikke har funnet opp de siste månedene, men som velgerne får mer «lyst på» jo mer tid vi bruker på å presentere dem som Høyres saker:

  • Styrke lærerkreftene og ledelse i skolen for å gi elevene mer kunnskap og et best mulig grunnlag for sin fremtid.
  • Gi grundere i familiebedrifter, nyskapere og stå-på-ansatte i offentlig sektor armslag til å utvikle henholdsvis bedrifter og offentlige tjenester
  • Bygge ut kommunikasjoner, slik at smale veier og dårlig kollektivtilbud ikke skal bli en hemsko for utviklingen av Norge.
  • Utvikle helse-Norge og omsorgstjenestene for de eldre,
  • Mer tillit til lokale folkevalgte til å utvikle lokalsamfunnet uten et millimetermål fra statlige direktorater
  • Mindre overstyring av den enkeltes eiendomsrett.

Velgerne ser også at Høyre styrer de større byene i Norge godt, og når fire av ti velgere har en Høyre-ordfører i sin kommune virker skremsler om Høyre-samfunnet lite troverdig.

Det er ingen grunn for Høyre til å ta av. Derfor kommenterer vi meningsmålinger med nøkternhet, det kreves hard jobbing frem mot lokalvalgene om ett år og Stortingsvalget om tre. Velgerne er til låns, det vet vi bedre enn noen. Ser Høyre tjue-tallet i de neste valgene vil det være kjemperesultater, alt over det vil være utrolig. Men likevel er det ingen grunn til å misforstå det som er skjedd: Det er en grunn til at velgerne flokker seg om Høyre. Høyre representerer et godt alternativ til dagens kaos-regjering.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: