Økt skatt og nei til private er gal medisin for velferdsutviklingen

Regjeringspartiene demonstrerer grunnen til at velgerne vender dem ryggen i to ferske utspill. I går var SV ute på vegne av regjeringen og foreslo forbud mot utbytte for private barnehager. http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7225333 Tilsynelatende et utspill for å dempe «privat griskhet». Men i realiteten et hjelpeløst forsøk på å sette privat mot offentlig på den politiske agendaen. Full barnehagedekning ville aldri vært mulig uten privat initiativ og private barnehager. Ved å foreslå virkemidler som i realiteten skremmer unna gründere og ildsjeler, kan SV og regjeringen bidra til å snu utviklingen og skape nye køer.
Statssekretær Lisbeth Rugtvedt hevder at forslaget om forbud skal sikre at «de 27 milliardene vi i dag bruker på barnehager skal gå til å drive barnehagene». Men realiteten er at privat fokus på effektiv drift og mulig overskudd innenfor de kvalitetskrav som gjelder i sektoren kan sikre at pengene brukes bedre av både kommunale og private. (..og Rugtvedt unnlot dertil å presisere hvilken forsvinnende liten del som går til utbytter pr idag.)
I dag er min partisekretærkollega Raymond Johansen ute og tenker høyt om fremtidige utfordringer med eldrebølge. (Trolig for å fjerne fokuset fra at regjeringen i denne perioden ikke klarer å oppfylle egne løfter om sykehjemsplasser.) Svaret kommer mekanisk fra en sosialdemokrat: Med eldrebølge trengs det mer penger i det offentlige. Skattene må (trolig) heves mot slutten av tiåret. http://e24.no/makro-og-politikk/article3747916.ece
Analysen er like upresis som hans tidligere propaganda om at skattekutt er velferdskutt.
Den største utfordringen Norge står overfor i årene fremover er knyttet til arbeidskraft: Vi har altfor mange i arbeidsfør alder som ønsker å bidra, men som er på trygd. Samtidig vil en stadig større andel av befolkningen være pensjonister. Dersom skattene skal økes er det to hovedgrep: Økt beskatning av bedriftene eller bedriftseierne. Det vil flytte mer av næringsliv ut av landet. Eller økt beskatning av arbeid. Det vil ikke oppmuntre til økt arbeidsdeltagelse fra noen av de gruppene der det finnes reserver. Med andre ord: Økt skatt vil ikke hjelpe på velferdsutfordringene, det vil forsterke dem.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: