It’s the economy, stupid – status i amerikansk politikk

I et knippe nøkkelvalg på østkysten av USA gis – slik prognosene ser ut i natt – Obamas demokrater noen kraftige nesestyvere. Men republikanerne får også en kilevink i et kongressvalg der de har vært mest opptatt av å slåss med hverandre. Først litt «bakgrunn».

karte-7-245

President Obama har nesten unisont blitt møtt med begeistring i Europa. Hans budskap, fremtoning, det at han markerer slutten (?) på et rasedelt USA, og ikke minst: han er ikke George W. Bush. Vi liker ham, og vi har store forventninger til ham.

Det politiske bildet i USA blir mer sammensatt med blikk fra Washington DC enn fra Oslo. Sammenfattet er vår norske oppfatning – at Obamas popularitet er sky high, at demokratene ikke er truet som dominerende parti. Bush var en katastrofe, republikanerne er i kaos og krise og kuppet av kristne fundamentalister. USA trenger en helsereform, og bare reaksjonære republikanere kan stemme mot det. –

Dette er også det bildet som gis av demokratiske støttespillere i tenketanken Center for American Progress. Det pekes derfra på at det vil bli viktig for Obama å få kontroll over økonomien, men at han har tid på seg for å klare det.   Videre er demografien slik at Obamas viktigste velgergrupper vokser i tiden fremover, mens det hvite, kristen-konservative USAs andel av velgermassen er i tilbakegang.

Fra et utvalg republikanske kommentatorer er bildet ikke overraskende et annet. Amerikansk middel- og arbeiderklasses oppfatning av at de ikke opplevde økonomisk fremgang var til stede allerede før finanskrisen, og bidro til liten lojalitet i valget i fjor. Fortsatt er det økonomien som er viktigst for mange av disse velgerne. Og Obama møtes med skepsis fordi flere av reformplanene er preget av «big government», eller statlige (føderale) utgiftsøkninger i mange-milliarders klassen. Helsereformen er det viktigste eksemplet på dette.David Frum, som en kort periode tidlig i George W. Bush’s presidentperiode var blant taleskriverne hans, skrev allerede for halvannet år siden i sin bok «Comeback – Conservatism That Can Win Again» at republikanerne ville tape presidentvalget på grunn av at viktige «svingvelgere» hadde mistet tilliten til håndtering av økonomien. I samtaler og blogg pr i dag er han like tydelig på at Obama har gjennomført svært lite, og at relativt sett gode tilbakemeldinger for presidenten fra velgerne, mer skyldes at republikanerne er i kaos enn at demokratene får utrettet noe.

caphill

Inntrykket etter noen dager i Washington er at republikanerne vil slite med å finne en samlende kandidat som kan utfordre Obama i neste presidentvalg. Men det betyr ikke at demokratenes kontroll over politikken nødvendigvis vil vedvare i to presidentperioder.

Gårsdagens valg i USA ser ut til å bekrefte at Obamas demokratiske flertall er sårbart. Demokratene mister guvernørposten i Virginia og New Jersey. Republikanerne beholder ordførerjobben i New York City.  Men republikanerne får seg også en skrape. I et suppleringsvalg til kongressen i New York state, ble den utpekte republikanske kandidaten utfordret av en mer konservativ (både sosialt og økonomisk) kandidat. Han stilte på en alternativ liste og fikk støtte fra kjente navn som Sarah Palin. Den opprinnelige republikanske kandidaten trakk seg fra valget for tre dager siden. Men resultatet er at demokratene nå ser ut til å erobre et kongressete republikanerne har holdt i 150 år!

Valgene er varsko til begge partier: Republikanerne straffes for rot og for tøff profilering av enkelte saker. Men demokratene får et like klart signal fra velgerne: Det politiske mandatet er truet i områder der republikanerne stiller kompetente kandidater. Den økonomiske krisen i USA er dyp, den påvirker velgerne sterkt, og den gir dessuten ikke Obama noe stort spillerom for kostbare reformer som bekrefter at «Yes – he could».

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: