«We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal»

 

450px-Jefferson_Memorial_with_Declaration_preamble

Hørte i går professor Bernt Hagtvet gi et inspirert foredrag om den amerikanske konstitusjonen og den inspirasjon den ga til utforming av den norske grunnloven noen tiår senere. De amerikanske og norske grunnlovene er de eldste virkende grunnlovene, og Norge har derfor litt å feire når vi 17. mai 2014 feirer 200 års jubileum.

Hagtvet er opptatt av at Norge burde synliggjøre grunnloven i samme grad, på samme måte som amerikanerne har uavhengighetserklæringen fra 1776 og sin konstitusjon fra 1787 som ikoner, som definerer hva det amerikanske samfunn samles om.

I Washington oppleves dette veldig tydelig. De store presidentene har sine ruvende minnesmerker. Washington Memorial, det store fallossymbolet som i sin tid var verdens høyeste byggverk. Lincoln Memorial med den store statuen inne i bygget (som mange nordmenn kjenner best fra filmen Natt på Museet 2).  Kennedy med et eget kunstmuseum.

Jeg hadde en joggetur i dag tidlig som jeg sent kommer til å glemme. Søndag morgen etter Haloween og lett regnvær gjorde at gater og parker var nesten tomme. Forbi Kennedy Center for Performing Arts, Lincoln Memorial, Franklin D. Roosevelt Memorial, Mason minnesmerke, Jefferson Memorial, Washington Memorial og endelig Obamas White House før retur til hotellet.

jeff memorial

Men høydepunktet – opp trappene til Jefferson Memorial. ikke et menneske.Et bukk for den veltalende statsmannen, og så høydepunktet fra Declaration of Independence:

«We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness»

Jo, det gir ettertanke å ha fysiske steder til å reflektere over viktige tekster fra historien som preger nåtiden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: