Flere statsråder: regjeringen som representantskap, underutvalget regjerer

Jens har ommøblert. Denne gang ikke ved å flytte inn i ny statsministerbolig, men ved å ommøblere regjeringsmannskapet. 1256031991002_964

Persongalleriet har mange andre kommentert. Med et lite unntak, skal jeg la navnene ligge, det er mange nok som kommenterer både aldersprofil og erfaring.

Med endringene som er foretatt har den norske regjeringen nå økt fra 19 til 20 medlemmer.  Det et et steg i gal retning. Der de rød-grønne partilederne burde ha samlet seg om å redusere regjeringens størrelse til 15 eller enda færre, har den gått et lite steg i gal retning.

Du skal lete lenge for å finne en konsernsjef i en større bedrift med en ledergruppe på tjue personer. Naturligvis. Dersom du skal følge opp og høre så mange personer blir møter og beslutninger dårligere. Derfor har også systemet abdisert.

Under tidligere regjeringer har det vært realiteten, men tonet ned, at viktige avklaringer ble tatt i regjeringens underutvalg. Regjeringen tok beslutningen. I den siste perioden, med Stoltenberg II, har det blitt uttrykt både muntlig og skriftlig at viktige spørsmål skulle besluttes i underutvalget.

Det fremlagte statsbudsjettet er et annet signal om at regjeringen er for tallrik. Det vil være slik at ingen statsråd tåler å tape ansikt i budsjettfremleggelsen. Og alle statsråder må innvilges en budsjettsatsing. Kanskje trodde Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen at de rødgrønne skulle tape valget da viktige beslutninger om budsjettet ble tatt i august. Faktum er likevel at de har gitt så mye penger til sine ministre at de samlete utgiftene i budsjettet er langt større enn landet har godt av.

I en regjering med flere partier er det vanskelig å få gjort større grep med å redusere antall departementer. Det vil være vanskelig for de(t) minste partiene å akseptere at deres kvoter skal bli ekstra sterkt beskåret når antallet statsråder reduseres. Ved dette høve ville det eksempelvis betydd at Sp og SV måtte nøyd seg med tre statsråder i stedet for fire-

Stoltenberg III har altså en statsråd ekstra. Nå er ikke utnevnelse av en samordningsminister ille i seg selv. Det er enhver regjerings mare at saker kverner uten konklusjon fordi departementer står steilt i mot hverandre med motsatte interesser i viktige saker. Det er ofte legitimt å forsvare ulike perspektiver på en sak, men det må skjæres igjennom. Jens Stoltenberg bekrefter formelt det som har vært realiteten et par år: Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (KESP) har som stabssjef fungert som regjeringens visestatsminister. Han har hatt som oppgave å rydde opp der det trengs på vegne av statsministeren og ikke minst mellom departementene. Nå gjøres oppgaven formell, og KESP får møte i Stortinget.

Introduksjonen av en samordningsminister illustrerer likevel tingenes iboende f…skap: En av hensiktene med å ha en fornyingsminister har vært å ha en statsråd som skulle effektivisere arbeidsoppgaver som går på tvers av departementene. Nå overtar en annen i realiteten store deler av den oppgaven. Men fornyingsdepartementet består uten navneendring.

Og navnet samordningsminister uttrykker videre at det er alt for mange grensedragninger mellom departementer som reduserer handlekraft og oversikt. Med færre departementer og statsråder ville det kunne bli ryddet opp i mange av disse.

Så spørs det om KESP med sin nye rolle får en mer eller mindre viktig rolle i det daglige: Første sjekkspørsmål: Skal han fortsatt lede korpset av statssekretærer på statsministerens kontor, et korps som er viktig for linjene både mot de andre partilederne og for oversikten over hva som foregår i de enkelte departementene? Eller blir det tvert i mot utnevnt en ny stabssjef på SMK?  Andre sjekkspørsmål: Blir samordningsministeren en del av regjeringens underutvalg, der KESP (trolig) har møtt fast frem til nå, eller vil det bli forbeholdt partilederne og finansministeren, som hittil har vært de offisielle  medlemmene?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: