Sitter SV i regjering? (om forvaltning av forvaltningsplaner)

Uenighet i regjering mellom partier kan håndteres på ulike måter: partiet kan stemme avvikende ved behandling i Stortinget, statsråder kan ta dissens på det en annen statsråd legger frem, og en sjelden gang går en statsråd av fordi han er uenig i det regjeringen beslutter på andre eller eget område. (Med fare for å huske upresist: et av de mer kjente eksemplene var Brattelis/aps fiskeriminister som gikk av fordi han var uenig i EF-søknad i 1972).

Det er til å leve med at SV markerer avstand – på Stortingets gressplen – til utenrikspolitiske kompromisser statsråder fra andre departementer legger frem. Det er også mulig å svelge at SVs finansminister prøver å skjule så godt hun kan at hennes viktigste inntektskilde er avkastning av olje- og gassproduksjonen som partiet hennes er i mot.

Men det SV bedriver i forbindelse med de forvaltningsplanene partiets egne miljøvernministre selv har lagt frem – er ganske unikt. I det generelle bildet er partiet svært opptatt av å hausse opp de helhetlige forvaltningsplanene, og forsikre om at de bør ligge til grunn for forvaltning av havområdene. Men etter at Helen Bjørnøy i 2006 la frem forvaltningsplan for Barentshavet og Lofoten i 2006, var det knapt spor av at hun var ute ogå markedsførte stortingsmeldingen, selv om det var en av de viktigste sakene fra regjeringen denne perioden.

Det var Bjørnøy som la frem formuleringer om at det skal gjennomføres seismikk utenfor Lofoten og Vesterålen i perioden, men at dette ikke er å regne som petroleumsvirksomhet. Ingen premie for påminnelse om at SV har glemt begge disse aspektene, og tvert imot motarbeider det egen miljøminister har lagt frem.

I dag debatteres regjeringens planer om å kartlegge eventuelle ressurser ved Jan Mayen. Halgeir Langeland får seg til å si at «partiet var med på forvaltningsplanen.» NEI: Det var Erik Solheim som la den frem – for bare to måneder siden, godt sufflert på pressekonferansen av statssekretær Heidi Sørensen. Det var ingen forbehold. Dersom det er standpunkter i en melding som en statsråd legger frem og ikke kan stå bak må han eller hun ta konsekvensen av det, levere nøkkelen fra seg, og gå av.

Hører jeg en journalist stille spørsmålet til miljøvernministeren…?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: