Jan Mayen i nyhetene

Få steder i Norge er det mer stille enn på Svalbard. Men i NRK siste døgn har øyen plutselig nådd toppoppslag. Det gjorde også at jeg fullførte omstilling fra feriemodus og varme til debatt i Politisk Kvarter i morges. At Jan Mayen når overskriftene er et tegn på at vi er inne i den absolutte agurktiden.

Men det viser også at miljøbevegelsen  roper ulv! ulv! – eller rettere klima! klima! – for alle bevegelser i olje- og gasspolitikken nå. Riktignok blir statsråd Terje Riis Johansen kritisert for å dra til et «sårbart» område. Men det drives oljevirksomhet også andre steder hvor det er viktige sel- og fuglestammer. Og når du pirker i Natur og Ungdom eller Krfs Line H H Hjemdal – er det klimaargumentet som er det viktige for dem. Og da blir spørsmålet: Hvorfor er det verre med et fat olje i nord enn i Nordsjøen? Krf er eksempelvis på linje med flertallet på Stortinget i at det er viktig å øke utvinningsgraden av eksisterende felt. Men det blir klimagassutslipp av haleproduksjon også. Logikken holder ikke.

For ordens skyld, klimaargumentet er ikke gyldig: Det OLF og KonKraft har vist i sine rapporter , er at det IKKE blir økte globale klimagassutslipp av norsk produksjon. Tvert imot bidrar eks norsk gassproduksjon til å redusere europeiske utslipp med langt mer enn de totale norske utslipp – ved at gass erstatter kull.

Tilbake til Jan Mayen: Foreløpig er det snakk om kartlegging av ressurser. Og det er også det viktige perspektivet for oljeindustrien: Det haster nå med å få større sikkerhet i hvor store de gjenværende ressursene er på norsk sokkel, og hvor disse ligger, og deretter få gjort dem tilgjengelig. Bare slik kan vi få en best mulig ressursutnyttelse i tiårene fremover. Jan Mayen er en – av mange – brikker i det puslespillet. Før ressursanslagene er sikrere, er OLFs medlemsselskaper tilbakeholdne. Produksjon i havområdene ved Jan Mayen vil kreve svære volumer for at det skal være lønnsomhet – pga avstander til markedene. Og vi vet altså fint lite om prospektiviteten pr. idag.

Spørsmålet er av større strategisk viktighet for landet, Island la ut leteblokker tidligere i vår. Derfor er det på sin plass at regjeringen har satt i gang prosessen for å vurdere åpning av området for petroleumsaktivitet. Det er en del av det større spørsmålet om å ivareta norske interesser i nordområdene.

Så blir det kuriøse til slutt: At et bredt flertall på Stortinget har gått inn for å starte prosessen i forbindelse med forvaltningsplan Norskehavet skapte ikke mye bruduljer, men at ministeren vil dra opp til Jan Mayen på den årstiden hvor det er mulig å gjøre det, er tilsynelatende sensasjonelt.

PS: EU-debatten har også nådd oppover på rankingen nå i agurktiden. Uten å dra den debatten i denne bloggen: Et parti som tar mål av seg til å regjere fortjener kritikk for å skygge unna å ta standpunkt her. Utlandet og landegrensene er mer enn Syden, tax free og Mullah Krekar.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: