Proteksjonisme et dårlig virkemiddel for klimaresultater

I dag kommer det melding om at Representantenes Hus i USA har fattet viktige klimavedtak, bl.a. med forslag om CO2-avgift. Minussiden er at kompromisset også inneholder et forslag om importavgift fra land som ikke kutter utslippene. Fortsatt er det langt frem til dette trer i kraft, flertallet var knapt, og i Senatet som skal behandle forslagene nå, er motstanden enda større. (Paradokset er at USA kan komme til å tørne ned pakken, for i neste omgang å bli møtt med lignende tollmurer fra andre land.) 

Forslaget om importavgifter er dårlig, frihandel er et viktig og godt prinsipp, som bør holdes høyt, også i klimadebatten. Derfor er det også skuffende at Høyre her hjemme har tenkt høyt om dette. Jeg håper at Peter Gitmark er feilsitert, og i alle fall at dette ikke er politikk han får vedtatt som partiets linje.

Det har vært mange gode begrunnelser for å uthule frihandel, ikke minst har hensynet til norsk landbruk vært et argument som har lykkes godt. Men med landbruksimport som med klimatiltak – her er det de fattigere delen av verden som vil bli rammet av tiltak.

President Obama advarer kongressen mot å gå inn på dette, jeg håper norske politikere lar slike tanker gå i skuffen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: