Statlig eierskap – forsurer forholdet stat-næringsliv

Som nevnt i min forrige blogg – Politikk og næringsliv mann mot mann – har det økte fokuset på statlig eierskap ikke vært ledsaget av større forståelse mellom politikere og næringsliv. Tilsynelatende er det et paradoks. Et av de viktige områdene for Arbeiderpartiet da det overtok regjeringsmakten for fire år siden var en mer aktiv næringspolitikk. Det gjorde også at regjeringsskiftet ble ønsket velkommen av sentrale personer i næringslivet, blant annet i Norsk Industri. Fokus på statlig eierskap har vært et sentralt element i denne politikken, ikke minst fordi det har vist seg vanskelig å levere på andre områder, som overfor den kraftkrevende industrien.

Men næringslivsledere som har tørstet etter statlig kapital og de rødgrønne politikerne selv, har hatt helt ulik forståelse av rolledelingen mellom stat og kapital. Røkke og andre har sett muligheten til å finansiere nye emisjoner og prosjekter, men uten innblanding i stort og smått. Rødgrønne politikere har på den andre siden rast over at næringslivsledere blander seg inn på deres teig, jmf kommentarene til at enkelte i finansmiljøene arbeider for regjeringsskifte.

Min observasjon er at sammenslåingen mellom Statoil og Hydros oljevirksomhet markerte et vendepunkt. Mange politikere og journalister har økt vektleggingen av at StatoilHydro er «folkets» selskap eller statens redskap, på tross av at selskapet har private aksjonærer som representerer betydelige økonomiske størrelser. Det nye selskapet har blitt så dominerende på norsk sokkel at mange politikere har problemer mellom å skille mellom selskapet og oljevirksomheten som sådan, eller mellom eierskapsrollen og norsk olje- og gasspolitikk. Tidligere statsråd Haga innførte eksempelvis eiermøter, der hun ville ta opp både det ene og andre av olje og gasspørsmål.

Er StatoilHydro-caset et problem? I det store bildet roter det til norsk samfunnsdebatt. Det er legitimt at selskapet kritiseres for blemmen i Litauen, det er en relevant debatt om norske bedrifters kjøreregler(CSR). Men verre er at begrunnelsen er at dette er det norske folks eget selskap. Mer spesifikt trengs det en debatt om hvorfor staten skal være majoritetseier i StatoilHydro.

Opprinnelig var opprettelse av Statoil begrunnet med at Norge ønsket et redskap til å sikre en riktig forvaltning av norske olje- og gassressurser, og for å bidra til best mulig økonomisk avkastning av disse ressursene. I dag kan det fra enkelte hold virke som om eierskapet skal brukes til å forhindre at vi tar ressursene i bruk. SV-politikere og miljøbevegelsen bruker en hver anledning til å foreslå at StatoilHydro skal investere mer i fornybart og mindre i olje- og gass. Dette skjer samtdig som SV sitter med finansministeren og når som helst kan foreslå flere milliarder av oljeavkastningen til fornybar-investeringer dersom dette virkelig er så lønnsomt.

I det mer spesifikke bildet er den manglende sondringen mellom StatoilHydro og olje- og gasspolitikken for øvrig noe som kan skade anseelsen til norske myndigheter og virksomhet i Norge blant aktører vi ønsker å ha hos oss.  Erik Haugane i Det norske sitter riktignok i Trondheim, men hans utblåsning om forfordeling i dag er likevel et varsko om tanker som også tenkes i utenlandske selskaper.

Så tilbake til utgangspunktet – manglende tillit mellom stat og butikk er ikke det paradokset det kan synes som i et land med mye statlig eierskap. Når politikere fristes til å gå over streken i hva de skal blande seg inn i, forsvinner næringslivets tillit. (Og når næringsminister Brustad får smake samme medisin som minoritetsaksjonærer før henne hos Kjell Inge Røkke bidrar det motsatt til samme resultat.)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: