Politikk og næringsliv – mann mot mann

Konflikt mellom politikere og næringslivet ser ut til å være dagens tekst. Erik Haugane i det Trondheims-baserte oljeselskapet Det Norske hevder at norske politikere har for lite peiling på olje. Arne Hjeltnes tar et oppgjør med rød-grønne politikere, med finansministeren som den mest prominente, som har ment at næringslivsledere ikke bør uttale seg om politikk.

Jeg har jobbet både på Stortinget og i regjeringsapparatet en tiårsperiode, de siste fem årene i en næringsorganisasjon. Erfaringen er at begge sider kunne trenge mer kunnskap og innsikt i hvordan det arbeides og tenkes i den andre «leiren». En viktigere observasjon er kanskje at avstanden er så stor. Vi snakker ikke lenger om politikk og næringsliv – hand i hand, men snarere mann mot mann. (Det er kanskje mer oppsiktsvekkende i Norge, med så sterkt innslag av statlig eierskap, enn i andre land. Eller kanskje det henger sammen? Det skal jeg kommentere i en senere blogg.)

På det enkleste planet er det lett å se at det er mange tilfeller av det Erik Haugane brummer over: At det er mange politikere med grunn kunnskap om både oljenæringen og annet næringsliv. Men det er sannelig ikke vanskelig for en politiker å ramse opp næringslivsledere med liten kunnskap om det politiske system, politiske prosesser og politiske saker.  (Og tallet på kommunikasjonsbyråer og -rådgivere i Norge er også en indikasjon på at næringslivet trenger bistand for å orientere seg om beslutningsprosessene.)

Til næringslivets forsvar skal det sies at det er politikernes jobb å skjønne samfunnet rundt seg. Næringslivets jobb er primært å jobbe for verdiskapning, ikke å trakke gangene i storting og departementer. Men på den andre siden: En viktig grunn til at politikere ikke forholder seg til næringslivet og våre problemstillinger, er at vi i mange tilfeller skyr medieoppslag og konflikt. Og der det ikke er oppmerksomhet, blir det heller ikke innhentet kunnskap. Eksempelvis er det unntaket og ikke regelen de siste årene at et oljepolitisk spørsmål (åpning av nye områder i nord) står høyt på den politiske agendaen. Det har simpelthen ikke vært nødvendig for politikerne å kunne denne leksen. Dernest har vi ikke på næringslivets side funnet nøkkelen til det Haugane savner – flere politikere og rådgivere med bakgrunn fra industrien: Det er flere eksempler (mer kjente enn mitt) på personer som har gått motsatt vei. Men økonomiske betingelser er én grunn til at det i stor grad er nyutdannete og personer med bakgrunn fra offentlig sektor som blir politikere. I tillegg rekrutteres politikere i stor grad gjennom lokalpolitisk virke. Både Haugane og vi andre bør spørre oss hvordan vi ønsker velkommen at ansatte bruker mye (arbeids-) tid i alskens politiske møter.

Der er flere hederlige unntak. Leif Frode Onarheim var ett eksempel på en tung næringslivsaktør som ble valgt inn på Stortinget. Men hans case forteller også noe om hvorfor dette er et unntak. Han lot det bli med en periode. Og han ble valgt inn på et tidspunkt hvor han aldersmessig var på vei ut av utøvende topposisjoner i næringslivet. Og han hadde økonmisk mulighet til å gjøre det.

Det er få enkle svar på hvordan vi kan bygge bro. Det dreier seg naturligvis i noen grad om politiske forskjeller.  Det er, ved opptelling, noen flere av mannskapet i regjeringsapparatet til Bondevik II som var rekruttert fra privat sektor/ næringslivet enn tilfellet er i den nåværende regjeringen. Likevel vil jeg hevde at det først og fremst er ved økt respekt for hverandres roller at vi kommer videre. Næringslivet får baute vei ved å kommunisere sin politiske agenda. Og politikere må tillate at det skjer, i tråd med budskapet til Arne Hjeltnes. Det er ikke tvil om at der er forbedringspotensiale i forståelsen, det vil jeg også komme tilbake til i en senere blogg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: