Hvorfor så mye tøv i miljødebatten?

Miljøvern og klimaspørsmål er viktig for kloden og for norsk natur og fauna. Men hvorfor må engasjerte våpendragere ty til så mye tøys i debattene de deltar i? Bare i dagens pressebilde er det to innlegg som står til stryk når det gjelder påstander. Og det er ikke hvem som helst det gjelder. Saken er eventuell petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Kommentator Peter Raaum i Dagbladet har det mest stupide utsagnet. I en kommentar på dagens siste side (ikke lagt ut på nett ennå) som handler klima og kriseforståelse sauser han inn et utsagn om at «..når det blir fart på seismikkskytingen i Lofoten og Vesterålen igjen til uka. Da blir det kanskje ikke yngel tilbake på denne sida av fiskerigrensa». Halleluja! For det første er seismikkinnsamlingen regulert slik at det ikke kommer i konflikt med verken torskens gyting tidligere på året eller blåkveita. Dernest finnes lydkilden for seismikk på ett punkt bak båten. Forskning har vist at skader for yngelen forekommer innenfor 5 meter fra lydkilden. Seismikken er en utfordring fordi fartøy og fiskere delvis er til stede på samme areal og «er i veien for hverandre».  Men seismikk truer verken yngel- eller fiskebestander. Rasmus Hansson og Nina Jensen, begge kjente skikkelser i WWF har et massedistribuert leserinnlegg som i dag står på trykk i Romsdals budstikke, der de skjeller ut Helga Pedersen og Fiskarlagets leder Reidar Nilsen for å være fossile fiskeripolitikere. (Det er for øvrig til å leve med dersom påstanden er at de to er opptatt av at både oljevirksomhet og fiskeri skal ha rimelige vilkår.) WWF hevder

  • at det er et unisont råd fra forskning og forvaltning at Lofoten og Vesterålen ikke bør åpnes for petroleumsvirksomhet
  • at det er absolutt ingenting som tilsier at Lo-Ve er blitt mindre verdifulle eller sårbare i det siste.
  • at oljenæringen ble nektet adgang på Mørebankene i forvaltningsplanen for Norskehavet av akkurat samme faglige grunner som i Lo-Ve.

Men WWF – dere har lest den samme Forvaltningsplanen for Norskehavet som meg – St.meld. nr. 37.   Der står det på side 122 om Mørebankene at regjeringen utsetter beslutning om disse til 2014, og begrummer dette med at «Regjeringen vil styrke kunnskapen om konsekvenser av akutte oljeutslipp for fiskebestandene. Det er faglig uenighet om tapsomfang og hvilken betydning et tap av egg og larver i en årsklasse fisk vil kunne få for den videre rekrutteringen til bestandene. I lys av økt kunnskap vil regjeringen vurdere spørsmålet om petroleumsvirksomhet på Møre på nytt»

WWF har rett i at det er klare paralleller mellom Møreblokkene og Lo-Ve. Ergo (i motsatt rekkefølge av pkt over):

  • oljenæringen er ikke nektet adgang, men spørsmålet er utsatt til 2014.
  • regjeringens oppsummering er at det foreligger nye vurderinger mht. sårbarhet
  • råd fra forskning og forvaltning er ikke unisont.

De nye vurderingene mht. sårbarhet gjennomgås i meldingen i kapittel 5.6.2.  Gjennomgangen kan ikke leses på annen måte enn at risikoen for fiskebestandene på Møre av et titusenårs-utslipp av olje vurderes langt lavere nå enn i tidligere offentlige dokumenter.

Miljøbevegelsen – og pressefolk som ønsker seg miljøprofil –  synes å mene at målet helliger midlet, og at utsagn som settes på spissen tjener saken, fordi det mobiliserer. Kan hende er det riktig på kort sikt. Men jeg kjenner mange som mister tiltro til aktørene og seriøsiteten deres etter en del slike eksesser. Og det skader miljøsaken i det lange løp. Jeg håper jeg tar feil, men jeg er redd det kan bli flere blogger i tiden fremover med gjennomgang av «dagens avsporinger» i miljødebatten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: